Zo’n 170 basisschoolleerlingen uit Lansingerland hebben woensdag 21 maart 2018 meegedaan aan de sponsorloop Lansingerland wandelt voor water, die Rotary Lansingerland voor de zevende keer heeft georganiseerd. De kinderen leggen met 6 liter water op de rug een afstand van 6 kilometer af. Vier basisscholen uit Lansingerland wandelden mee: Anne Frank, Boterdorp, Groenehoek, Prinses Maxima. Hun inspanningen leverden een cheque van € 9.000 op voor een Simavi-waterproject in Tanzania.

Om 10.00 uur ‘schoot’ burgemeester Pieter van de Stadt samen met Harriette Verwey, een van de gouverneurs van Rotary, de groepen 7 en 8 weg bij Outdoor Valley en de brandweer zette de sirene aan. Met het vullen van de flessen heeft de brandweer geholpen door het oppompen van slootwater. Maar vóór de lopers aan de start verschenen, sprak de burgemeester de leerlingen lovend toe: “Ik ben er trots op dat jullie dit doen voor kinderen die geen schoondrinkwater en wc’s hebben. Je kunt later burgemeester worden, maar je kunt ook je beroep maken van het helpen van mensen, bijvoorbeeld in Afrika.” Daarna volgde nog een professionele warming up met dj ‘qmode’ achter de draaitafel.
Alle leerlingen droegen een blauwe rugzak met daarin 6 liter water voor het parcours van 6 kilometer door het recreatiegebied van het Hoge Bergse Bos. Dit getal is niet willekeurig. In ontwikkelingslanden lopen kinderen gemiddeld 6 kilometer voor 6 liter schoon water voor dagelijks gebruik. Zo ervaren de leerlingen hier wat hun leeftijdgenootjes in minder welvarende landen vaak moeten doen voor drinkwater. In de route waren rustpunten opgenomen voor een sapje met krentenbol en fruit.

De groepen die meededen hebben van te voren op school van Rotaryleden een gastles gekregen. Tijdens deze gastles hebben ze informatie ontvangen over het belang van schoon water en goede hygiëne. Martijn Kruijt, een van de lesgevers, was onder de indruk van interesse en betrokkenheid van de leerlingen. “Op de Anne Frank vroegen leerlingen zich af: Als er zo weinig drinkwater is, waarom gebruiken we dan geen gefilterd zeewater?”

Na de finish van de laatste groep overhandigde Ton van Vliet, de voorzitter van Rotaryclub Lansingerland, aan Selma Hilgerson van Simavi een cheque van € 9.000. “Ontzettend bedankt voor dit bedrag. Hiermee worden nieuwe toiletgebouwen neergezet voor het project in Tanzania. Het is geweldig wat jullie gepresteerd.”

De groep die gemiddeld per leerling het hoogste sponsorbedrag heeft opgehaald, heeft een waterexcursie verdiend naar het Keringhuis, het informatiecentrum bij de Maeslantkering in Hoek van Holland of naar een zuiveringsinstallatie. Dit jaar gaan de leerlingen van groep 7 van de Prinses Maxima welverdiend op stap. Zij hadden gemiddeld een sponsorbedrag van € 39 opgehaald.